El passat 14 de setembre Cap a Mar va poder assistir a la quarta sessió del cicle Dona’m la mar, un projecte sobre la invisibilització de la dona a la Mediterrània. Una recerca que pretén donar veu a les dones que viuen el mar per reorientar la narrativa del Museu Marítim de Barcelona i incorporar-hi la perspectiva de gènere.

On són les dones que s’han fet a la mar? Marineres, activistes, biòlogues, pescadores, armadores… Cada dia milers de dones lluiten en silenci per ser part de l’univers aquàtic i, fins ara, no els hem donat veu.

El món mariner ha estat sempre un territori d’homes, i a pesar de que les dones també hi han tingut un paper molt important, sempre ha quedat en un segon terme. Des de Cap a Mar, iniciativa on diverses dones han remat fort per tirar endavant, ens agrada molt participar en aquest projecte. Entre altres temes, en el debat surten preguntes com si es treballa diferent sent dona en l’àmbit de la mar, quines dificultats enfronten les professionals de l’univers aquàtic o què aprenen unes de les altres. I també si, malgrat tot, ha canviat molt el seu rol, o encara és considerat socialment un espai masculí. Dona’m la mar pretén posar sobre la taula conceptes tan transversals com els estereotips, la bretxa salarial, la violència masclista o la desigualtat de gènere.

Durant les diverses taules rodones hem pogut escoltar vivències, entrebancs, opinions i mirades al futur d’armadores, marineres i observadores del mar. Una alenada d’aire fresc.

No busquem sirenes, mites o llegendes, sinó dones amb veu. No busquem noms i cognoms; cerquem un discurs coral que sumi veus de dones que s’han fet a la mar i ens ajudin a entendre com podem mirar, i narrar, la mar d’una manera més igualitària.

Dona’m la mar és possible gràcies a Catalina Gayà i Morlà, doctora en Comunicació, autora del llibre El mar es tu espejo de Libros del KO i codirectora del programa Dones d’IB3 Ràdio, amb el suport de Laia Seró, també periodista i màster d’Antropologia per la Universitat de Barcelona.

L’última taula rodona del cicle tindrà lloc el 4 d’octubre.

Posts relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *