Últims pescadors de la Barceloneta, un món que resisteix
Des de fa un temps, Cap a Mar i el fotògraf David Tarrasón col·laborem en la tasca de la conservació de la memòria marinera del barri de la Barceloneta. Com a primer fruit del nostre treball, hem creat una exposició on històries de pescadors, anècdotes i imatges donen valor a un patrimoni del barri i la ciutat que resisteix. Les fotografies mostren l’activitat pesquera a terra i al mar, i els textos donen veu als protagonistes, homes i dones que amb el seu testimoni ens parlen d’aquest ofici tan antic, dels canvis que ha experimentat i del seu futur.
Podeu visitar l’exposició fins al 25 de gener al Centre Cívic Barceloneta
L’exposició és fruit de l’interès sorgit arran d’una trobada fortuïta entre persones que provenen de mons molt diversos, però que estan a tocar. Ser de Barcelona i no saber que hi ha pescadors és molt comú. Fins a finals dels anys vuitanta la ciutat de Barcelona vivia d’esquena al mar. Joan Fuster l’any 2003 amb motiu de la celebració del quart de mil·lenni del Barri, escrivia: “Tal vegada un dia tots els barcelonins serem una mica més semblants als veïns del vell barri portuari… els barcelonins haurem esdevingut també gent que mira el mar.” Amb l’arribada dels jocs olímpics, Barcelona va transformar la seva fisonomia i es va obrir al mar, però la Barceloneta seguia sent una gran desconeguda per a la majoria de
Barcelonins. Des de la seva creació a mitjans del segle XVIII la Barceloneta ha estat un barri de clar
caràcter mariner. Un barri de pescadors on principalment s’hi duien a terme activitats i oficis artesanals relacionats amb el port i el mar, o la mar com els agrada dir als pescadors. No obstant això, amb el pas del temps, i els canvis que ha anat experimentant la ciutat i el barri, el seu caràcter mariner ha anat minvant. Malgrat això, avui dia gràcies a les famílies de pescadors que han sabut continuar amb la tradició familiar generació rere generació el sector pesquer resisteix. Antigues famílies descendents dels
primers habitants de la Barceloneta que provenien del barri de la Ribera, o vingudes
d’arreu. Aquesta exposició vol capturar l’interès del visitant i seduir-lo amb històries de pescadors, anècdotes, imatges, per donar valor a un patrimoni del barri i la ciutat que resisteix. Les fotografies mostren l’activitat pesquera a terra i al mar, i els textos donen veu als protagonistes, homes i dones que amb el seu testimoni ens parlen d’aquest ofici tan antic, dels canvis que ha experimentat i del seu futur.
Us volem convidar a deixar-vos portar per les imatges i les paraules per capir com és el dia a dia dels pescadors, i mirar de comprendre que representa per ells ser pescador i com es relacionen amb el seu món, la mar, que l’escolten i la respecten.
Alguns mitjans s’han interessat per la nostra tasca. Entre ells, Betevé va parlar de l’exposició en el següent reportatge: