Comprar peix és fàcil, només cal baixar al mercat. Això sí, les espècies que trobem a la peixateria són gairebé sempre les mateixes: rap, lluç, sípia, llenguado, sardina… En canvi, el ventall de peixos que diàriament es pesquen al litoral català és molt més ampli.

Per què, doncs, no trobem tots aquests peixos al mercat?

Les respostes són molt diverses. Sovint no se’n pesca un volum suficient perquè es pugui abastir una gran demanda de peix. De vegades es tracta de peixos difícils de netejar, o d’entrada els rebutgem perquè contenen espines. Sovint, directament no n’hem sentit mai a parlar i no els comprem.

Qui sap com són la moixina, la bròtola, l’esparrall i tants altres oblidats?

Els pescadors, coneixedors de totes aquestes espècies, aprofiten aquests peixos amb poca sortida al mercat i cuinen amb ells plats mariners tan bons com aquells elaborats amb peixos que podem trobar a qualsevol peixateria. Si els veritables entesos en peix ho fan, vol dir que realment existeix un interès culinari. Amb els sopars del cicle Els Oblidats volem reivindicar el valor gastronòmic de tota aquesta sèrie de peixos que, per diferents motius, no solen arribar al plat.

Cada sopar girarà entorn a una espècie de peix diferent, que serà la protagonista a través del plat principal del menú. L’organització es reserva el dret de modificar el peix protagonista en funció de la disponibilitat. No hem d’oblidar que treballem amb un producte del dia.

Durant el sopar hi haurà l’explicació dels projectes de turisme marítim Cap a Mar i de la Platjeta, que sortejarà cada nit una de les seves cistelles de peix fresc i de proximitat.

El primer sopar dels oblidats serà el dijous 30 de març i tindrà com a protagonista la bròtola.

Menú de la nit

APERITIU
Fritura de bròtola amb xips de iuca

ENTRANT
Escabetx de bròtola

PLAT PRINCIPAL
Suquet tradicional de bròtola

POSTRE
Mousse de xocolata negra i fruits vermells

BODEGA
Vi blanc Clot d’Encís clàssic garnatxa blanca – macabeu 2016
DO Catalunya (Sant Josep Vins, Bot)

Els futurs peixos convidats els anirem anunciant pròximament. Ja us podeu reservar les dates dels propers sopars. Tornarem a trobar-nos el 19 d’abril, el 18 de maig i el 29 de juny.

Posts relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *