Després de l’èxit del darrer cicle de sopars anomenat ‘El peix a la cuina mediterrània’, el Museu Marítim de Barcelona en col·laboració amb Cap a Mar, el restaurant Norai i la revista Cuina han posat en marxa el següent cicle, ‘El peix a les cuines del món’. Es tracta de seguir amb la filosofia de conèixer diferents tradicions gastronòmiques, però en aquesta ocasió tindrem l’oportunitat de descobrir cultures que van molt més enllà del Mediterrani. D’aquesta manera, commemorem els cinc-cents anys de la primera volta al món en vaixell. Com sempre, els sopars tindran lloc un dijous al mes a les 21h al Norai. Ja podeu reservar la vostra taula a reserves@norai.org o al telèfon 666 91 99 98.

Cinc-cents anys de la primera volta al món en vaixell

Entre el 10 d’agost de 1519 i el 8 de setembre de 1522 una expedició marítima, finançada per la Corona espanyola i capitanejada primer per Fernâo de Magalhâes i després per Juan Sebastián Elcano, va donar la primera volta al món en vaixell. El que se’n diu la primera circumnavegació.

Ara es compleixen 500 anys d’aquella gesta marítima. Per aquest motiu, el Museu Marítim de Barcelona, juntament amb el restaurant Norai, la revista Cuina, l’associació Cap a mar de la Barceloneta i la D.O. Penedès organitzem un cicle de sopars gastronòmics per donar a conèixer el peix a les cuines del món.

Degustarem especialitats de països on Magalhâes i Elcano no van arribar, però la commemoració d’aquests 500 anys és només un pretext per donar a conèixer el bo i millor de les cuines més representatives de tot el món. Començarem amb la cuina de Portugal, el país que va veure néixer Fernâo de Magalhâes i acabarem amb Andalusia, d’on va sortir i on va acabar l’expedició. Entremig passarem per Brasil, Argentina, Japó, Xina, Filipines i Àfrica.

Per això comptarem amb la col·laboració de cuineres i cuiners que han portat la cuina del seus països d’origen a la ciutat de Barcelona. Xefs i restauradors de tot el món ens ajudaran a seleccionar els productes del seus països i a dissenyar el menús amb els plats més representatius, que seran elaborats i servits pels equips de cuina i de sala del restaurant Norai.

Tots els sopars tenen un preu de 30 euros i tindran lloc al restaurant Norai a les 9 del vespre, coincidint gairebé sempre amb l’últim dijous de mes. Cal reserva prèvia. Tots els assistents rebran una carpeta commemorativa on podran conservar els fulls del menú de cada sopar, que inclourà també la recepta del plat principal. Com a atractiu addicional, les persones que assisteixin a, com a mínim, cinc dels vuit sopars del cicle seran obsequiats amb una navegació en el pailebot Santa Eulàlia, el vaixell emblema de la flota del Museu Marítim.

Aquest és el programa:

 

27 de febrer, Portugal, amb la cuinera Leonor Castro Pinto, de “A casa portuguesa”.

26 de març, Brasil, amb el cuiner Rafael Vertamatti.

29 d’abril, Argentina, amb el cuiner Ezequiel Devoto, del restaurant “Olivos. Comida y vinos”.

28 de maig, Japó, amb el restaurant “Sakura Ya”.

18 de juny, Xina, amb la cuinera Ariana Lamiel, formada al restaurant “Out of China”.

23 de juliol, Filipines, amb la cuinera Laila Bazham, del restaurant “Hawker 45”.

29 d’octubre, Àfrica, amb el restaurant sud-africà “Espais BCN”.

26 de novembre, Andalusia, amb la cuinera Melissa Herrera, del restaurant “Valmas”.

La gastronomia del peix al Museu Marítim de Barcelona

El cicle dedicat a les cuines del món dona continuïtat a una línia d’activitats de divulgació gastronòmica sobre la cuina del peix i la cuina del mar en general, que el Museu Marítim de Barcelona va iniciar anys enrere. Amb un triple objectiu. En primer lloc, donar suport al projecte social i formatiu que la cooperativa Norai porta a terme en el restaurant del Museu. En segon lloc, apostar pel consum de peix de proximitat, amb la col·laboració de l’associació Cap a Mar de pescadors de la Barceloneta. I en tercer lloc, amb l’objectiu de divulgar la gastronomia del peix i dels productes de proximitat, amb l’ajut de la revista Cuina del grup editorial Som.

Els anys 2017 i 2018 es va organitzar un cicle amb el nom de “Els oblidats”, que volia donar a conèixer aquells peixos que es pesquen a Barcelona i a la costa catalana i que són poc coneguts o apreciats, però que en canvi tenen un altíssim valor gastronòmic si se saben cuinar. Els peixos, de fet, que els mateixos pescadors han après a preparar i a consumir, a vegades a dalt mateix de la barca. Per aquests cicles van passar peixos com el congre, el bísol, la morralla, la mòllera, el verat, la bròtola, la moixina, la canana o la rajada. Es van fer cinc sopars d’aquest cicle durant el 2017 i dos més durant el 2018.

A continuació, durant el 2018, es va fer també un cicle de cinc sopars amb el títol de “El mar va a la muntanya”, dedicat a aquesta especialitat tan típica de la cuina catalana que és la barreja de peix i carn, mar i muntanya, en un mateix plat. Amb exemples com el pollastre amb llagosta, les mandonguilles amb sípia, el cap de vedella i rap, la ratjada amb mandonguilles, els calamars farcits de carn, la botifarra amb gambes…

Finalment, l’any 2019 va estar dedicar a un cicle de vuit sopars amb el títol “El peix a la cuina mediterrània”,  cadascun d’ells dedicat a la gastronomia d’un país, una ciutat o una illa del mar Mediterrani: 

Venècia, amb un menú del xef Maurizio de Vei, del restaurant Baccaro.

Grècia, amb un menú del cuiner Konstantinos Benardis, del restaurant El Magraner Boig.

Marroc, amb un menú del cuiner Souhail Basli, del restaurant Petit Montjuic.

Andalusia, amb un menú del cuiner Rafa Zafra, del restaurant Estimar.

Cambrils, amb un menú del xef Arnau Bosch, del restaurant Can Bosch.

Mallorca, amb un menú del cuiner Dionís Ballester Sastre, del restaurant Na Mindona.

Sicília, amb un menú del cuiner Peppe Palo, del restaurant Un’Altra Storia.

 

Tots els sopars van comptar amb un vi cedit per diversos cellers de la DO Penedès: Torre del Veguer, Domènech.Vidal, Vins El Cep, Alsina & Sardà, Albet i Noya, Castell de Pujades, Sumarroca i Giró Ribot.

El projecte Norai: responsabilitat social i cuina de proximitat

La cooperativa Norai és un projecte social de restauració impulsat des del Museu Marítim de Barcelona per a l’accés al mercat laboral de persones en situació de vulnerabilitat.

El projecte social i formatiu del Norai es concreta en una cafeteria-restaurant que permet l’accés al mercat laboral de persones del barri en situació de vulnerabilitat. 

La cafeteria-restaurant, ubicada a l’edifici de les Drassanes Reials, declarat Monument Històric Artístic l’any 1976, ofereix una experiència que combina arquitectura i gastronomia.

El restaurant està obert de dilluns a diumenge i proposa un menú que varia diàriament. La seva carta ofereix peix de proximitat i productes de Km 0.

Cap A Mar

L’Associació Cap a Mar neix en una família de pescadors de la Barceloneta. Com a hereus de la tradició marinera del barri, el seu objectiu és mantenir viu i donar a conèixer el patrimoni cultural de l’ofici de la pesca, sovint oblidat a la nostra ciutat. Reivindiquen el seu origen duent a terme tota mena d’activitats que promouen la difusió dels valors i coneixements centenaris dels pescadors, fent partícips de totes les experiències els seus veritables protagonistes, els mateixos mariners.

Amb la seva participació en els cicles de sopars al Museu Marítim de Barcelona, aporten coneixements sobre el món gastronòmic mariner a més a més de proporcionar peix fresc i de proximitat.

La revista Cuina

Des de fa 19 anys, la capçalera CUINA divulga, des d’una òptica catalana, les tradicions, els productes i les tendències gastronòmiques d’arreu del món. Amb la complicitat dels grans cuiners catalans que han protagonitzat la revolució culinària de l’última dècada, i amb la descoberta de joves professionals emergents i de xefs forans que contribueixen a enriquir la nostra cuina, cada mes aquesta revista proposa receptes, restaurants, elaboradors artesans i activitats d’interès per a la comunitat d’amants de la gastronomia.

Al voltant de la revista en paper, CUINA forma part de projectes gastronòmics tan estimulants com aquest cicle de “La cuina del peix al món”, en el qual ha servit d’enllaç entre el restaurant Norai i els restaurants i cuiners que col·laboraran en els sopars de cada mes.

Posts relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *