Estem acostumats a sentir que quan hi ha un fort temporal de mar, es produeixen destrosses en platges i passejos marítims. La força del mar s’enduu de manera inevitable allò que troba. El que també succeeix amb el mal temps i no és tan conegut és l’aparició de residus abocats al mar. Com podeu veure a la fotografia, els pescadors de Vilanova i la Geltrú i d’altres punts del litoral català han recollit aquesta setmana quilos i quilos de deixalles que havien quedat dipositades al fons del mar i que el temporal ha fet ressorgir. Aquí és on entra Marviva.

A diferència de les destrosses a les platges, els abocaments sí que es poden evitar, és responsabilitat de tots.

mar vivaPer contribuir a la conscienciació de la societat i a la millora de l’ecosistema marí es va crear el Projecte Marviva, on la Platjeta hi col·labora activament. Marviva és un projecte de recollida i caracterització de deixalles marines. Els pescadors porten a terra voluntàriament les escombraries que recullen amb les seves xarxes de pesca durant la jornada de feina a la mar. Un cop a terra, es pesen, es classifiquen i fotografien. D’aquesta manera contribuïm a què s’esbrinin els tipus de residus que hi ha al mar i el seu origen per a poder-lo combatre.

Aquesta tasca és molt important perquè les escombraries marines són una gran amenaça en molt diversos aspectes. La vida marina, la pesca comercial, el turisme i el transport marítim en són alguns exemples. Algunes de les greus conseqüències  que els residus poden provocar són:

– La degradació de la qualitat de les aigües marines, que n’afecta la fauna i la flora.

– La disminució de les captures de pesca.

– La introducció dels contaminants en tota la cadena tròfi­ca.

– L’impacte en la imatge de les zones turístiques.

– L’augment de les despeses de neteja d’aigües dels municipis costaners.

Del mar s’hi han arribat a treure coses inversemblants com un cotxe o una màquina de gimnàs. Segons les dades recollides pel projecte, el que s’extreu són principalment de residus plàstics i de les tristament conegudes tovalloletes humides.  Aquestes s’han fet famoses per obturar canonades, però també causen estralls a les xarxes dels pescadors.

Com podem veure, la contaminació de les aigües és un problema transversal que afecta molts sectors. Com a defensors d’una relació sostenible amb el medi marí, vetllem per a què iniciatives com Marviva puguin tirar endavant. Esperem que doni els seus fruits no haguem de veure fotografies com les que acompanyen aquest text.

 

Posts relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *